Ιδέες & προτάσεις για τοποθέτηση τζακιού

06 Οκτωβρίου 2017

Πολλά πράγματα αναθεωρούνται με την οικονομική κρίση. Ένα από αυτά είναι και η θέρμανση. Το τζάκι λοιπόν επιστρέφει στα σπίτια μας. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε... Ποια είναι τα είδη του; Ποια τζάκια είναι πιο αποδοτικά;

Η φωτιά έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου. Με την ανακάλυψη και τη χρήση της, οι πρόγονοί μας κατάφεραν να αποκτήσουν ζεστασιά αλλά και υγιεινό τρόπο διατροφής. Βελτίωσαν το βιοτικό τους επίπεδο και σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φλόγες της, ανάπτυξαν την σκέψη και το βαθύ στοχασμό.
Σήμερα, η φωτιά δεν παίζει τον ίδιο ρόλο που έπαιζε μέσα στους αιώνες, αλλά συνεχίζουμε να τη θέλουμε μέσα στα σπίτια μας. Η εστία, που στην αρχαιότητα αποτελούσε το κέντρο γύρω από το οποίο χτιζόταν ένα σπίτι, ακόμα και σήμερα υπάρχει απλά έχει άλλο όνομα: λέγεται τζάκι.
Κάθε χώρος όταν διαθέτει τζάκι αποκτά αμέσως ένα σημείο αναφοράς που εκτός από τη πρακτική του πλευρά, χαρίζει και δυνατότητες για εντυπωσιακή διακόσμηση. Οι σύγχρονες εστίες αντιμετωπίζονται σαν βασικό κομμάτι του κτιρίου και συμβάλουν στο να γίνει το σπίτι μας ομορφότερο και πιο ζεστό.
Τα τζάκια αποτελούνται από 3 μέρη: την εστία που γίνεται η καύση, την καπναγωγό που συλλέγει το καπνό της καύσης και την καπνοδόχο ή καμινάδα που οδηγεί τον καπνό στο εξωτερικό περιβάλλον. Μια σωστή τοποθέτηση τζακιού είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων και γίνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες, μετά από μελέτη.

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΤΖΑΚΙ;
Πως όμως διαλέγουμε ένα τζάκι; Πως το διακοσμούμε ανάλογα με το στιλ του υπόλοιπου χώρου; Ποια τζάκια είναι πιο αποδοτικά;

Θα ξεκινήσουμε με τα είδη τοποθέτησης και χωροθέτησης των εστιών. Υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που διαθέτουμε στην αγορά και που καλύπτουν όλα τα γούστα. Έχουμε λοιπόν:
 1. Επιτοίχια τζάκια, που όπως καταλαβαίνουμε από το όνομά τους είναι αυτά που ακουμπάνε μια τους πλευρά στον τοίχο. Αυτά χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες, τα μετωπικά και τα γωνιακά.
- Τα μετωπικά είναι αυτά που μπαίνουν στη μέση του τοίχου και διακοσμούνται οι 3 πλευρές τους, αλλά περισσότερο βάρος δίνεται πάντα στην πρόσοψή τους. Όλοι οι διακοσμητές τα προτιμούμε γιατί δίνουν πολλές επιλογές διακόσμησης και βοηθάνε στην συμμετρία του χώρου.
Μετωπικό τζάκι.
- Τα γωνιακά είναι αυτά που καταλαμβάνουν μια γωνία ανάμεσα σε 2 τοίχους και συνήθως χρησιμοποιούνται σε μικρότερους χώρους, ή σε τετράγωνα δωμάτια που η χωροθέτηση αναγκαστικά γίνεται με βάση τις διαγώνιους.
2

2. Ελεύθερα τζάκια είναι αυτά που καταλαμβάνουν κεντρικό σημείο μέσα στο δωμάτιο, χωρίς να ακουμπάνε σε κανέναν τοίχο. Είναι η απόλυτη απομίμηση της αρχαίας εστίας που τοποθετούνταν στη μέση του χώρου και αποτελούσε το κέντρο γύρω από το οποίο χτιζόταν το σπίτι. Είναι μια δύσκολη επιλογή και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε πολύ μεγάλους χώρους.

Bild_003

Όλα τα παραπάνω είδη εστιών υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα. Έτσι βλέπουμε τζάκια ίσια, κυκλικά, πρισματικά και σε διαστάσεις που ποικίλουν ανάλογα το χώρο που τοποθετούνται.
 Επίσης όλα τα είδη μπορούν να είναι χτιστά ή προκατασκευασμένα. Στην πρώτη περίπτωση εξαρτιόμαστε απόλυτα από τη τεχνογνωσία και την εμπειρία του τεχνίτη που θα τα κατασκευάσει και θα τα τοποθετήσει. Τα προκάτ, που πλέον έχουν κατακλείσει την αγορά, είναι βιομηχανοποιημένες κατασκευές που το μόνο που χρειάζονται είναι τοποθέτηση.
roj8k229hwvi5xmnrgqj
Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος διαχωρισμού των τζακιών και έχει να κάνει με τη καύσιμη ύλη που καίνε. Έχουμε λοιπόν τις παρακάτω επιλογές: 
- Ο βασιλιάς των τζακιών είναι φυσικά όσα καίνε ξύλο. Η φωτιά του ξύλου όταν καίγεται, είναι περασμένη μέσα στο DNA μας σαν η απόλυτη μορφή θαλπωρής. Είναι η πρώτη επιλογή που μας έρχεται στο μυαλό όταν αποφασίζουμε να εντάξουμε ένα τζάκι στο χώρο μας. Επειδή όμως είναι και η πιο δύσκολη, απαιτεί μελέτη και τεχνογνωσία για να τα τοποθετήσουμε. 
- Τα τζάκια αερίου που καίνε φυσικό αέριο ή προπάνιο. Έχουν αρχίσει πλέον να χρησιμοποιούνται πιο συχνά, μιας και η τεχνολογία τα έχει κάνει πιο αποδοτικά από παλιότερα. Το κακό με αυτά τα τζάκια είναι ότι η φλόγα ποτέ δε φτάνει την ποιότητα και την ομορφιά της φλόγας του τζακιού που καίει ξύλο. Το θετικό είναι ότι δεν απαιτούν καμινάδα και άρα μπαίνουν και σε χώρους που η τοποθέτηση ενός συμβατικού τζακιού είναι αδύνατη.
- Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά τζάκια που καίνε ένα υγρό με βάση την αιθανόλη (οινόπνευμα) και ονομάζονται βιοαιθανόλης. Είναι επιλογή που έχει περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα μιας και δεν έχουν απόδοση για να θερμάνουν επαρκώς ένα χώρο. Επίσης το υγρό που καίνε είναι αρκετά ακριβό και άρα ασύμφορο. Είναι όμως μια καλή διακοσμητική επιλογή για την κύρια κρεβατοκάμαρα, αφού η χρήση του θα δώσει έναν αέρα ρομαντισμού στο δωμάτιο. Δεν χρειάζονται καμινάδα και η τοποθέτηση τους είναι πανεύκολη.
- Ένα άλλο είδος που έχει εμφανιστεί πρόσφατα είναι οι εστίες που καίνε διάφορα εναλλακτικά, οικολογικά υλικά. Τέτοια υλικά είναι η βιομάζα (pellet), οι μπριγκέτες από τα άχρηστα μέρη της βιομηχανικής ξυλείας, το άχυρο, τα υπολείμματα καλαμποκιού, το βαμβάκι και άλλα. Έχουν αρκετά καλή απόδοση και αποκτούν χρόνο με το χρόνο φανατικούς οπαδούς.

- Υπάρχουν τζάκια που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Στην ουσία πρόκειται για μεγάλα αερόθερμα που στην πρόσοψή τους μιμούνται εικονικά την καύση των ξύλων. Δηλαδή μοιάζουν σαν να βλέπουμε φλόγες στην τηλεόραση... Τα αποφεύγουμε και για λόγους αισθητικής αλλά και γιατί είναι πολύ ενεργοβόρα.

Energeiaka tzakia-ενεργειακά τζάκια-Τοποθέτηση-design-pyrostiagr 7
Και ήρθε η ώρα της διακόσμησης! Το τζάκι είναι το κέντρο του σπιτιού. Γι' αυτό και το προσαρμόζουμε πάντα στο στιλ που έχουμε επιλέξει για το υπόλοιπο σπίτι. Οι επιλογές είναι πολλές και εξαρτιούνται από το σχήμα, το υλικό και τη θέση του τζακιού. Άρα καταλαβαίνετε ότι και στο θέμα τζάκι, όπως και όλα στη διακόσμηση, είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το τζάκι σας όμορφο... 
- Όταν επιλέγουμε κάποιο κλασικό στιλ για το χώρο μας καλό είναι το τζάκι να στολιστεί με μια πρόσοψη από μάρμαρο ή γρανίτη. Πολλές από αυτές, συνήθως οι πιο όμορφες και περίτεχνες, είναι πανάκριβες. Μπορούμε όμως να διαλέξουμε κάτι πιο απλό άρα και οικονομικότερο. Επίσης αποφεύγουμε να τονίσουμε πολύ την φούσκα του τζακιού με έντονα χρώματα και ταπετσαρίες γιατί αυτό χωρίζει το τζάκι στα 2 και κάνει το χώρο να φαίνεται χαμηλός σε ύψος. Πιο διακριτικές επιλογές θα κρύψουν τον όγκο του και θα το ενσωματώσουν στο χώρο καλύτερα. Καλό θα ήταν η φούσκα να έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και όχι το σύνηθες τραπέζιο, που δίνει μια πιο ρουστίκ νότα.
- Αν αγαπάμε τα μοντέρνα στιλ και ο χώρος μας αποφασίσουμε να διακοσμηθεί με βάση κάποιο από αυτά, προσαρμόζουμε ανάλογα και το τζάκι. Επιλέγουμε εστίες μακρόστενες που τοποθετούνται παράλληλα με το πάτωμα και πολλές φορές αρκετά πιο ψηλά από αυτό. Προσπαθούμε να κρύψουμε τον όγκο του τζακιού με κατασκευές από γυψοσανίδα, ώστε να φανεί μέρος του κελύφους και χρησιμοποιούμε παρόμοια χρώματα με αυτό. Δηλαδή όσο πιο απλά τόσο πιο καλά...
- Τέλος αν είμαστε οπαδοί των παραδοσιακών τζακιών, επιλέγουμε μια όμορφη πέτρα και επενδύουμε γύρω από την εστία. Κατασκευάζουμε φούσκα σε σχήμα τραπεζίου και τη χωρίζουμε από την εστία με ένα όμορφο ξύλινο φαρδύ ράφι. Το τζάκι θα θυμίσει αμέσως την αισθητική των υπέροχων Ελληνικών χωριών. Μια εναλλακτική πολύ όμορφη και οικονομικότερη λύση είναι να διαλέξουμε ένα στρογγυλεμένο τζάκι, να το αφήσουμε γυμνό από επένδυση και να το βάψουμε με ένα ματ λευκό χρώμα. Το αποτέλεσμα θα μας θυμίσει παλιά ρουστίκ τζάκια της νησιωτικής Ελλάδας! Απλότητα και αρχοντιά δηλαδή...

19c24ded41d8690de1b6b4e80612a08e

Είναι γνωστό ότι μέσα από την εικόνα και το βίντεο πολλές φορές παίρνουμε ιδέες για πράγματα ή δουλειές τις οποίες έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε .Έτσι και εμείς θέλουμε να σας μεταφέρουμε μερικές από τις ιδέες μας ώστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα. Το υλικό κατασκευής μίας επένδυσης τζακιού συνήθως είναι  η πυράντοχη γυψοσανίδα και εξωτερικά της μπορεί να επενδυθεί με οποιοδήποτε υλικό επιθυμείτε (ξύλο - φελλό - μέταλλο - τσιμέντο). 

Για το τέλος αφήσαμε μια πολύ σημαντική συμβουλή. Όταν αποφασίσετε να τοποθετήσετε τζάκι στο χώρο σας, κάνετε πρώτα μια πολύ καλή έρευνα στην αγορά. Συμβουλευτείτε ένα διακοσμητή και αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, βρείτε κάποιον καλό τεχνίτη που να ξέρει καλά τη δουλειά του. Αναλαμβάνουμε την εγκατάσταση του τζακιού σε ανταγωνιστικές τιμές και πάντοτε με τα ποιοτικότερα υλικά της αγορά. Έτσι θα είσαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι σωστό και όμορφο...

Τα ενεργειακά τζάκια της εταιρίας μας μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ.

 gray-sofas-with-blue-pillows